Qas - Σύμβουλοι επιχειρήσεων
Banner ΕΣΠΑ
ΝέαΝέα - ΑνακοινώσειςΞεκινούν δύο νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ ύψους 2 δισ. ευρώ
Monday, March 08, 2010

Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ ύψους 2 δισ. ευρώ

 


 

Περίπου 100.000 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών και κλάδων και ανεξάρτητα από την κερδοφορία ή τον χρόνο δραστηριότητας τους αλλά με μόνο περιορισμό να μην είναι προβληματικές σύμφωνα με τον κοινοτικό νόμο (να μην είναι δηλαδή στα πρόθυρα να κλείσουν) και να απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους αναμένεται να αξιοποιήσουν α δύο νέα προγραμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, τα δυο προγράμματα, ύψους 2 δισ. ευρώ, θα διατεθούν για την εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και υποχρεώσεων προς προμηθευτές με χρονικό όριο μέχρι το τέλος του 2011, παράλληλα το ΥΠΟΙΑΝ καταθέτει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή το σ/ν που αφορά στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και εκτέλεση του ΕΣΠΑ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το σ/ν που αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας για την ίδρυση νέων εταιρειών. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο ξεμπλόκαραν οι διαδικασίες που αφορόυν στην προώθηση του επενδυτικού προγράμματος στην πράσινη ενέργεια και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στο επιτόκιο ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, κ. Αλέξανδρος Παπαρσένος, ανέφερε ότι το ύψος του επιτοκίου θα είναι στο euribor εξι μηνών συν ένα περιθώριο που θα προσεγγίζει το κόστος δανεισμού του δημοσίου δηλαδή 1 + 5% ή 6%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάλογος με την Έλληνική Ενωση Τραπεζών το φέρνει σήμερα το επιτόκιο στο 5,8% αλλά ελπίζει το υπουργείο σε αποκλιμάκωση και συνεπώς μείωση του επιτοκίου μετά το Πάσχα.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά δάνεια συνολικού ύψους μέχρι 1 δισ. ευρώ και κατά επιχείρηση από 5.000 μέχρι 100.000 ευρώ για την εξόφληση ασφαλιστικών (προς όλα τα ταμεία) και φορολογικών εισφορών για χρέη μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2010. Η επιδότηση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι μικρομεσαίοι όλων των κλάδων της οικονομίας, όλων των εταιρικών μορφών και κάθε ηλικίας για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν κύλο εργασιών μέχρι 100 εκατ ευρώ.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα πρέπει, ωστόσο, να υπαχθεί σε πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ από την Α φάση ή τη Β φάση εφόσον απασχολούν από 10 εργαζόμενους και περισσότερους.

Επίση τίθεται ανώτατο όριο δανεισμού, το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά. Συγκεκριμένα από 0-5 εργαζόμενους το ανώτατο όριο δανεισμού είναι 40.000 ευρώ από 5-20 εργαζόμενους μέχρι 70.000 ευρώ ανώτατο όριο και από 20-50 εργαζόμενους μέχρι 100.000 ευρώ.

Το ύψος του δανείου μεταφέρεται αυτόματα στις ΔΟΥ ή στα ασφαλιστικά ταμεία και είναι για εξαετή περίοδο με δύο χρόνια χάριτος, κατά τα οποία ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μόνο τόκους.

Το 80% του δανείου θα καλύπτεται από το ΤΕΜΠΜΕ και μόνο για δάνεια από 80.000 και πάνω, ένα επιπλέον ποσοστό, της τάξης του 10% θα καλύπτει η τράπεζα.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην κάλυψη πρώτων υλών και άυλων αγαθών για να εξοφληθούν προμηθευτές και είναι επίσης προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Η διάρκειά του θα είναι διετής με λήξη τις 31/12/ 2011 και αφορά επίσης ΜμΕ όλων των κλάδων και εταιρικών μορφών που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ που επίσης δεν έχουν επιδοτηθεί από την Α φάση προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ ή δεν έχουν επιδοτηθεί από τη Β" φάση του ΤΕΜΠΜΕ για όσους απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους.

Επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι προβληματικές επιχειρήσεις.

Η επιδότηση ξεκινάει από 5.000 ευρώ και σωρευτικά μπορεί να φτάσει μέχρι τα 300.000 ευρώ. Το δναειο πηγαίνει αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και είναι εξαετούς διάρκειας με δύο χρόνια περίοδο χάριτος. Επίσης η επιδότηση αφορά στο 80% του δανείου και για δάνεια από 40.000 και πάνω το 10% το εγγυάται η τράπεζα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των 3 πλευρών υπουργίου, τραπεζών και επιχειρήσεων!

Τις επόμενες εβδομαδες θα ανακοινωθεί από το ΤΕΜΠΜΕ πλέγμα εγγυήσεων και για άλλες επιχειρηματικές ομάδες (παραδοσιακούς κλάδους, καινοτόμες επενδύσεις, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για χρηματοδότηση και μέσω ΕΣΠΑ συγκεκριμένων δράσεων) ενώ σε ότι αφορά στα δύο προγραμματα συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν από το ΔΣ του ΤΕΜΠΜΕ στις 15 του μήνα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, κ Δ. Ασημακόπουλος, και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, σημείωσαν ότι τα προγραματα είναι στη σωστή ακτευθυνση και σημείωσαν ότι είναι καιρός το τραπεζικό συστημα να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί σε αυτή την κρίση.

Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση του νόμου που τρέχει σχετικά με τη ρευτότητα η υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα κάνει αποτίμηση της υλοποίησης του νόμου αλλά σημείωσε την εκτίμησή της ότι ο νόμος ''προχωράει κανονικά''.

 

Πηγή: Κέρδος

 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Franchise-Market.Gr - Όλη η αγορά του franchise... με ένα κλίκ!
time2learn
Μαχαίρας
 
Προηγούμενη Σελίδα Προσθήκη στα Αγαπημένα Εκτύπωση Σελίδας Κορυφή
Η παρούσα υπηρεσία παρέχεται από την Συμβουλευτική Εταιρεία QAS και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τους επιμέρους φορείς πληροφόρησης και διαχείρισης του ΕΣΠΑ